Ciekawostki żywieniowe #9 - szpinak

6/26/2016

Pierwszy raz mama dała mi spróbować szpinaku kilka lat temu. Chociaż moja mama potrafi go świetnie przyrządzić, za nic w świecie nie chciałam tego jeść. Był dla mnie strasznie niedobry. Nie smakował mi w żadnej odsłonie. Jednak kubki smakowe chyba się zmieniają, bo obecnie go uwielbiam. Najczęściej przyrządzam go po prostu do obiadu i gotuję z dodatkiem jajka. Wbijam je do gotującego się szpinaku. To dla mnie jeden z lepszych dodatków do posiłku i co najważniejsze, jest tolerowany przez mój żołądek i mogę się nim zajadać ;)
Poza tym, że jest pyszny, jest również niesamowicie zdrowy i należy do tzw. super foods. 


Właściwości szpinaku:

  • Jedna wielka bomba witaminowa: witaminy K, beta karoten, witamina C, kwas foliowy, B1, B2, PP, B6, E.
  • Bogate źródło składników mineralnych: wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, potas, jod, cynk, mangan.
  • Chroni przed szybkim starzeniem się komórek.
  • Wspomaga pamięć i koncentrację.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Wspomaga wzrok. Ma korzystny wpływ na hamowanie powstawania zaćmy.
  • Zwiększa odporność.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Polecany jest przyszłym mamom ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który zapobiega pojawianiu się u płodu wad rozwojowych.
  • Wykazuje działania uspokajające, redukuje stres, przeciwdziała bólom i zawrotom głowy.

Oczywiście pozytywnych właściwości szpinaku na pewno jest więcej. Mimo tego jednak nie oznacza to, że żyjąc na szpinaku, pozbędziemy się wszystkim problemów ;) Ale bardzo dobrze jest uwzględnić go w swojej diecie. 

Badania jednak dowodzą, że szpinaku powinny unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową i mające problemy z wątrobą ze względu na duże ilości szczawianów. 

A Wy lubicie szpinak? :)

6 komentarze

  1. Za szpinakiem szaleję! :D
    Słyszałam na studiach, że szpinak jest polecany ze względu na kwas foliowy także kobietom, które pragną mieć dzieci, nawet na kilka lat przed zajściem w ciążę, aby dziecko było zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak jest mega, akceptowalny tylko w wersji lisc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szpinak będzie jednym ze składników mojego dzisiejszego obiadu, miło przeczytać o jego właściwościach :) Fakt - kubki smakowe się zmieniają, sama zagłębiałam wiedzę na ten temat kiedy tworzyłam wpis dotyczący preferencji smakowych. Jak dobrze pamiętam, zamieściłam informację,że zazwyczaj szpinak doceniamy po przekroczeniu 21 roku życia. Doceniłaś go wcześniej, więc dłużej możesz cieszyć się jego smakiem i właściwościami ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak od zawsze ;) A jeszcze bardziej odkąd jestem świadoma jego właściwości :) Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam szpinak do zielonych koktajli. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja osobiście uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy